Tattoo verzorging.


Staat je nieuwe tattoo d’r op? Dan moet ie natuurlijk net zo mooi blijven als het plaatje van de vers gezette inkt. Door aandacht te besteden aan een goede nazorg blijf je de rest van leven met een strakke plaat op je lijf rondlopen.

De verzorging direct na het zetten van je tattoo

Direct nadat je tattoo gezet is smeer ik de tattoo in met een vette zalf en wikkel ik er een dunne folie omheen. Dit moet er 2 uur omheen blijven en zorgt ervoor dat het kwetsbare bovenlaagje niet beschadigd door schuren of stoten onderweg naar huis.

Als je thuiskomt, en na ongeveer 2 uur verwijder je de folie en spoel je je tattoo voorzichtig af met lauw water. Daarna droog je hem voorzichtig af met een (zachte) handdoek of keukenpapier. Laten drogen aan de lucht is kan ook.

De genezing van je tattoo

Nadat je de folie verwijderd hebt, en je tattoo voorzichtig hebt afgespoeld laat je de tattoo de rest van de dag/avond met rust. Bij voorkeur in de open lucht zonder kleding er overheen.

In de eerste nacht dek je je tattoo af met (huishoud)folie, dit beschermd de nog kwetsbare huidlaag en zorgt ervoor dat het inkt en plasma uit de getatoeëerde huid niet in je lakens komt.

De volgende ochtend na het zetten van je tattoo kan je gewoon weer douchen, maar zorg ervoor dat er geen shampoo en zeep in en op de tattoo komt. Dit droogt het oppervlak uit.

Na het douchen dep je de tattoo weer droog, en smeer je hem (dun) in zodat het bovenlaagje flexibel en beschermd blijft.

Smeer je nieuwe tattoo altijd voorzichtig in, en met een heel dun laagje. De genezende huid heeft zuurstof nodig en te dik insmeren vertraagt het genezingsproces.

Je smeert je tattoo het beste in met Bepanthen zalf, bij voorkeur de speciale “Bepanthen Tattoo”. Dit doe je 2 keer per dag gedurende 3 weken. Bepanthen is het enige zalf geadviseerd door officiële instanties voor de nazorg van tattoos.

Let op! Was je handen goed voordat je je tattoo gaat insmeren, dit voorkomt dat er vuil en bacteriën in de huid(wond) terecht komt.

Een tattoo is qua huidbeschadiging vergelijkbaar met een schaafwond en moet je ook zo behandelen. Er komen dunne korstjes of velletjes op de tattoo, die twee tot drie weken kunnen blijven zitten. Dit kan ook wat gaan jeuken. Het is belangrijk om er niet aan te krabben, het gaat altijd vanzelf weer over. Hou verder rekening met:

  • Draag tijdens de genezing geen strakke of vuile kleding over de tattoo. Draag bij voorkeur luchtige (katoenen) kleding over de wond. Dek de wond ook niet af met pleisters of verband.
  • Pas op met haren van huisdieren en hou dieren uit de buurt van je nieuwe tattoo. Vermijd zeker 4 tot 6 weken lang zwemwater. Chloorzwembaden, bubbelbaden, stoombaden en sauna’s en ook open zwemwater in de buitenlucht vallen hier onder. Laat je tattoo ook niet weken in (bad)water.
  • Dek je tattoo tijdens het genezingsproces (zes tot acht weken) af als je onder de zonnebank gaat of de volle zon buiten ingaat.
  • Vermijd in de zomer blootstelling aan de volle zon tijdens het genezingsproces. Hiermee voorkom je vervaging/verkleuring van de tattoo door UV-straling.
  • Intensieve sportactiviteiten of ander bezigheden waarvan je flink kan gaan zweten, zijn de eerste week na het zetten van je tatoeage af te raden. Van zweet kan de huid gaan irriteren en spanning op de huid is niet goed voor het herstelproces. De inkt moet nog in de huid settelen en je wilt geen lichte rek-lijntjes in je tattoo krijgen.
  • Bij gebruik van antibiotica tijdens het genezingsproces van je tattoo, raadpleeg altijd eerst een arts.

De tatoeage ziet er vrijwel altijd na twee weken al goed genezen uit, maar hou er rekening mee dat zeker het twee maanden duurt voordat de huid helemaal is hersteld. Mocht het toch gebeuren dat je tattoo bijgekleurd moet worden (dit kan door verschillende factoren gebeuren), dan kan je altijd met mij contact opnemen voor controle.

Let op! Zwelling of beursheid?
Grote tattoos op de voet, enkel, pols en aan de binnenkant van de bovenarm kunnen de dagen na het zetten van de tattoo opzwellen en/of beurs aanvoelen. Als je last hebt van een zwelling of beursheid, koel dan bij thuiskomst de tattoo en hou hem omhoog. De tattoo koelen kan je doen door het af te spoelen onder de koude kraan. Smeer er dan nog geen zalf op, de wond mag niet afgesloten mag worden.

Mocht je nieuwe tattoo na het zetten niet goed genezen, ontsteken of er vreemd, rood of ongezond gaan uitzien. Neem dan contact op met je huisarts en licht mij hier dan ook over in.